Kontakta oss
LEKTIONSUPPEHÅLL:

GOD JULGOD JUL!
Vi önskar alla patienter och följare En Riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År. Vår populära tandskola Muniversitetet tar nu jullov och återkommer i januari 2024. Men mottagningen har jouröppet onsdagen den  3:e januari. Vi arbetar som vanligt från den 8:e  januari - 24  igen.
Moder Svea har tandproblem

Som tandläkare blir man lätt ”yrkesskadad” i den bemärkelsen att man betraktar världen genom sina yrkesglasögon. Må det därför ursäktas mig att jag med visst vemod konstaterar att rikets Grande Dame, Moder Svea, tillfälligt är drabbad av tandlöshet. Så har det varit sedan valet i september. Inte p.g.a. brist på tandläkare. Nej tvärtom, de har varit många, liksom terapiförslagen. Riksdagens Tandläk.., Talman har när detta skrivs ännu ej fått det rätta garnityret på plats. Det behövs sannerligen ett stabilt garnityr, för Moder Svea har några ganska sega frågor att tugga i sig igenom framöver.

Allt är bättre än tandlöshet

Hur Moder Sveas tanduppsättning till slut kommer att te sig är i skrivande stund oklart. Det kan bli en olikfärgad tandrad med inslag av fler färgnyanser. Är det så bra, egentligen?  Ja, hellre det än tandlöshet, som försvagar såväl nation som individ. För er, våra Kära Patienter, eftersträvar vi enbart ljusa individanpassade nyanser, osynliga lagningar och vackra och hållbara leenden. Så att ni kan fira denna och kommande Jular och Nyårsaftnar leende, skrattande och sjungande med släkt och vänner.

Dessa rader skrivna med glimten i ögat. Jag respekterar att regeringsförhandlingarna måste få ta tid. Men veckorna går och det lackar mot jul. Frågan är om Moder Svea hinner få en uppsättning stabila tänder så hon kan njuta av alla rätterna på årets Julbord. Om inte, får väl en paté med Cumberlandsås och en tallrik risgrynsgröt denna gång ersätta skinkan och revbensspjällen.

Fredrik Wennerlund, Tandläkare

 

 

 

 


Du har just läst ett avsnitt i tandläkare Fredrik Wennerlunds utbildningsserie Muniversitetet. Fredrik utbildar nya och gamla patienter i kroppens mest fascinerande organ: Munnen. Fortsättning följer!

Tidigare lektioner


LEKTION 9: IMPLANTAT


LEKTION 8: PROTETIK


LEKTION 7: TILLBAKABLICK


LEKTION 6: HÅLLBAR TANDVÅRD


LEKTION 5: KARIES


LEKTION 4: TANDLOSSNING


LEKTION 3: ÄLDRETANDVÅRDEN


LEKTION 2: UNDERSÖKNINGEN


LEKTION 1: TUGGANDET DEL 2


LEKTION 1: TUGGANDET