Kontakta oss
LEKTION 1:

TuggandetMunnen är de många uppgifternas organ. Vi talar och sjunger med munnen, vi äter och tuggar vår föda med munnen. Och vi kommunicerar med munnen – ler varmt och hjärtligt eller snörper på munnen när vi vill visa avståndstagande.
Munnen tar första stöten

Munnen är första instansen i matsmältningskedjan. Människan har under sin tid på jorden utvecklat ett synnerligen raffinerat näringsupptag. För att ”En Skinksmörgås Underbara Resa Genom Människokroppen” ska fungera måste födan tuggas så väl som möjligt och finfördelas av tänder och saliv. När tänderna och saliven gjort grovjobbet underlättas den fortsatta matsmältningsresan genom mag-tarmsystemet. Låt mig redan nu påminna om salivens viktiga roll att motverka hål i tänderna. Till ämnet Muntorrhet återkommer jag.

Otuggad mat är svårsmält

En ofta förbisedd nackdel med bristande tuggförmåga är att alltför stora otuggade delar av födan sväljs. Om tuggförmågan sviktar får andra delar av matsmältningsapparaten ta över jobbet att sönderdela födan. Det är en process som kräver mera energi är vid normal matsmältning. Den extra energiåtgången skapar trötthet gränsande till orkeslöshet efter måltiden, i synnerhet hos de äldre.

Förstoringseffekt

Munnen är vist inrättad. Ett exempel är den förstoringseffekt som tungan och munslemhinnorna har. Det rör sig om en 7-8 gångers förstoring. Det kan kännas som man fått in en stor sten i munnen när det i själva verket visar sig vara ett litet vallmofrö från frukostfrallan. Och när tungan ständigt söker sig till tanden som just förlorat en plomb upplever man hålet stort som Falu koppargruva. Förstoringseffekten är en försiktighetsåtgärd som förhindrar att vi sväljer fel saker.

Fredrik Wennerlund, Tandläkare


Du har just läst ett avsnitt i tandläkare Fredrik Wennerlunds utbildningsserie Muniversitetet. Fredrik utbildar nya och gamla patienter i kroppens mest fascinerande organ: Munnen. Fortsättning följer!

TIDIGARE LEKTIONER


LEKTION 9: IMPLANTAT


LEKTION 8: PROTETIK


LEKTION 7: TILLBAKABLICK


LEKTIONSUPPEHÅLL : GOD JUL


LEKTION 6: HÅLLBAR TANDVÅRD


LEKTION 5: KARIES


LEKTION 4: TANDLOSSNING


LEKTION 3: ÄLDRETANDVÅRDEN


LEKTION 2: UNDERSÖKNINGEN


LEKTION 1: TUGGANDET DEL 2