Kontakta oss
LEKTION 7:

TillbakablickGod Fortsättning!  Välkomna tillbaka till Muniversitetet våren 2024. Repetition är all kunskaps moder, ”Repetitio est mater studiorum”, det visste redan de gamla latinarna.  Innan vi kör igång vårterminen på allvar, här några minnesvärda axplock ur Muniversitetet, från höstterminen 2018.
Tuggandet och matsmältningen

En ofta förbisedd nackdel med bristande tuggförmåga är att alltför stora otuggade delar av födan sväljs. Om tuggförmågan sviktar får andra delar av matsmältningsapparaten ta över jobbet att sönderdela födan. Det är en process som kräver mera energi är vid normal matsmältning. Den extra energiåtgången skapar trötthet gränsande till orkeslöshet efter måltiden, i synnerhet hos åldringar.

Tuggandet och minnet

En ny svensk studie kopplar förmågan att tugga till minskad risk för demens. Även i tidigare studier har forskare sett att tandlöshet tycks påverka våra möjligheter att bevara våra hjärnfunktioner. Saknar du tänder, tuggar du mindre. Det leder till att blodflödet till hjärnan minskar.

Därför lägger Wennerlunds Tandvård stor vikt vid undersökningen

Noggrann information om munnens och tändernas hälsotillstånd är utgångspunkten för all behandling. Munnens hälsotillstånd är inte statiskt – det förändras med tiden.  I dialog med dig tar vi reda på vad du har som mål med en behandling för att vi ska kunna uppfylla dina önskemål.  Undersökningen ger besked om huruvida dina mål och önskemål är realistiska att uppnå inom ramen för vår erfarenhet, kompetens och etik. Ett skriftligt kostnadsförslag görs upp som patienten kan ta med hem.

”Med min nya mun känner jag mig tio år yngre”

Så sa en av mina patienter efter behandlingen. Hon hade haft snedställda, missfärgade tänder och ett bett som gett henne huvudvärk. Behandlingen gav henne en friska tänder, ett välfungerande bett och ett vackert leende.  Tänderna är ett utmärkt område för förnyelse och föryngring.

Tandlossning

Första tecknet är svullnad och blödningar från tandköttet. Redan då ska du boka tid hos tandläkaren. Hur arbetar en ficktjuv? Han eller hon tömmer fickorna på plånböcker med sedlar, kreditkort och körkort, liksom nycklar och ID-kort. När ficktjuvarna Team Wennerlund är i farten är det i helt andra fickor och i ett helt annat syfte. Hos oss blir du inget brottsoffer. Tvärtom, vi befriar dina tandfickor från tandsten där bakterier utgör en skadlig del av beläggningen på tändernas ytor. I många fall kan parodontit vara svårbehandlad och kräva flera behandlingar och dessutom en livsstilsomläggning – fimpa för gott!

Stoppa karies med regelbundna tandläkarbesök och aktiv egenvård

Hål i tänderna uppstår när skadliga bakterier, främst Streptococcus mutans och laktobaciller, bildar syror som luckrar upp tandytans emalj. Till en början, när endast tandemaljen är angripen, märker du kanske inte att karies är under utveckling. Men låter du processen fortsätta kommer munbakterierna att gå vidare och ge sig på tandbenet, dentinet. Då är det hög tid att söka tandvård. Obehandlad karies kan leda till allt djupare kratrar, som i förlängningen kan leda till tandvärk och att tanden går förlorad.

Hon ler lika vackert efter tio år med skalfasader

Är du nöjd med behandlingen, Anna ?
– Nu 2018 (10 år efter) att jag genomgick behandlingen och fick mina
fasader är jag lika nöjd som jag var då. Resultatet består och jag ler mig genom mina dagar med ett stort, lagom vitt, leende!
– Låt mig passa på att betona vikten av egenvård av tänderna.
Fredrik Wennerlund gjorde ett förnämligt jobb, som jag förvaltat väl med daglig tandvård och god munhygien.

Inget händer så länge Moder Svea saknar tänder

”Stööörschta möjliga tystnad” har rått i politikens korridorer under helgerna. Inget har läckt ut. Journalisterna har mest spekulerat, medan de politiska partiernas tandläkare och tandtekniker har haft fullt upp.  Undersåtarna har visat tålamod inför den opasslighet som Rikets Grand Dame iråkat. Men nu vill vi snart se ett nytt garnityr på plats och en Moder Svea som leende sätter tänderna i 2024 års många bestyr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fredrik Wennerlund, Tandläkare


Du har just läst ett avsnitt i tandläkare Fredrik Wennerlunds utbildningsserie Muniversitetet. Fredrik utbildar nya och gamla patienter i kroppens mest fascinerande organ: Munnen. Fortsättning följer!

TIDIGARE LEKTIONER


LEKTION 9: IMPLANTAT


LEKTION 8: PROTETIK


LEKTIONSUPPEHÅLL: GOD JUL


LEKTION 6: HÅLLBAR TANDVÅRD


LEKTION 5: KARIES


LEKTION 4: TANDLOSSNING


LEKTION 3: ÄLDRETANDVÅRDEN


LEKTION 2: UNDERSÖKNINGEN


LEKTION 1: TUGGANDET DEL 2


LEKTION 1: TUGGANDET