Kontakta oss
LEKTION 6:

Hållbar tandvårdAnna, är idag 30 år och mamma till 18 månader gamla Ebba och pluggar till hälsocoach. För tio år sedan genomgick hon en behandling för sina missfärgade tänder hos tandläkare Fredrik Wennerlund, ett beslut hon inte ångrar.
Anna, berätta om bakgrunden:

– Jag växte upp med fläckar på mina tänder, framförallt på framtänderna. De hade gul-bruna missfärgningar. Till vardags tänkte jag inte så mycket på problemet. Åtminstone intalade jag mig det. Men det finns inte ett foto på mig där jag ler så att tänderna syns, så egentligen var det något som störde mig väldigt mycket.

Sökte du Fredrik Wennerlund enbart för missfärgningen?

– Nej, jag hade varit patient hos Fredrik långt innan. Han kände till min dröm om ett vackert leende, men ville vänta tills mina tänder var färdigutvecklade.
– Så småningom konstaterade Fredrik att mina tänder var färdigutvecklade och att en behandling kunde påbörjas. Efter en grundlig undersökning konstaterade han att en finjustering av mitt bett var nödvändig för att garantera behandlingens hållbarhet. Fredrik Wennerlund betonade att han är mycket noggrann med bettet: ”bara om grunden är stabil kan man bygga hållbart.”
– Den dagen Fredrik berättade för mig om att jag kunde få fasader, var jag i övre tonåren. Jag blev exalterad över att få ett vitt och fint leende. Vi kunde påbörja processen tidigare än vad jag någonsin hade drömt om, det året jag fyllde 20 år. Äntligen skulle jag våga le på foton!

Vad har ditt friska, vackra leende betytt för dig?

– Jag har alltid varit en person med ett gott självförtroende men tänderna var min akilleshäl i tonåren. Men sedan Fredrik Wennerlund gjort fasaderna strålade det om mig. Ja, det strålar fortfarande, jag ler gärna och ofta. Den glada personen jag är syns klart och tydligt genom mitt leende.
– Jag har fått väldigt positiv respons på mitt ”nya” leende men samtidigt är det många som inte på riktigt lägger märket till det, på ett positivt sätt, då resultatet är så naturligt.
– Det syns helt enkelt inte att det sitter fasader på mina tänder. Alla tror att det är mina egna tänder vilket var det resultatet vi var ute efter och lyckades verkligen med att uppnå det resultatet.

Så du är nöjd med behandlingen?

– Nu 10 år efter att jag genomgick behandlingen och fick mina fasader är jag lika nöjd som jag var då. Resultatet består och jag ler mig genom mina dagar med ett stort, lagom vitt, leende!
– Låt mig passa på att betona vikten av egenvård av tänderna. Fredrik Wennerlund gjorde ett förnämligt jobb, som jag förvaltat väl med daglig tandvård och god munhygien.

Tandläkare Fredrik Wennerlunds kommentar:

– Jag arbetar med hållbar tandvård och misstror ”same day dentistry”, alltså ett helt nytt leende, quick-fixat på en och samma dag. Nya tapeter på sneda eller murkna väggar brukar snart krackelera och tvinga fram ”lappa-och-laga-tandvård”. För att du som patient skall få en hederlig behandling som bygger på verkliga fakta om din tandstatus, krävs en inledande undersökning som samlar så mycket information som möjligt.
Först med denna information kan behandlingen bli realistisk, individuell och hållbar.

Fredrik Wennerlund, Tandläkare

 

 

 

Annas tänder före behandlingen

 

 

 

Anna efter Fredriks behandling 2008.

 

 

 

Anna idag 2018. Samma härliga leende som för tio år sedan…


Du har just läst ett avsnitt i tandläkare Fredrik Wennerlunds utbildningsserie Muniversitetet. Fredrik utbildar nya och gamla patienter i kroppens mest fascinerande organ: Munnen. Fortsättning följer!

Tidigare lektioner


LEKTION 9: IMPLANTAT


LEKTION 8: PROTETIK


LEKTION 7: TILLBAKABLICK


LEKTIONSUPPEHÅLL : GOD JUL


LEKTION 5: KARIES


LEKTION 4: TANDLOSSNING


LEKTION 3: ÄLDRETANDVÅRDEN


LEKTION 2: UNDERSÖKNINGEN


LEKTION 1: TUGGANDET DEL 2


LEKTION 1: TUGGANDET