Kontakta oss
LEKTION 5:

Karies



Karies börjar med att syra angriper tandemaljen.  Får processen gå vidare ger den hål i tänderna, tandvärk och i värsta fall tandförlust.

Hål i tänderna uppstår när skadliga bakterier, främst Streptococcus mutans och laktobaciller, bildar syror som luckrar upp tandytans emalj. Till en början, när endast tandemaljen är angripen, märker du kanske inte att karies är under utveckling.Men låter du processen fortsätta kommer munbakterierna att gå vidare och ge sig på tandbenet, dentinet. Då är det hög tid att söka tandvård. Obehandlad karies kan leda till allt djupare kratrar, som i förlängningen kan leda till tandvärk och att tanden går förlorad.

Tidig upptäckt

Karies kan i ett tidigt skede synas som en vit fläck eller rand på tanden. Men inte sällan sitter skadan på de ytor av tanden som inte syns utåt. Sådana skador kan upptäckas med hjälp av röntgenundersökning och då lättare åtgärdas. ”Bättre stämma i bäcken än i ån.”

Förebygg

Om frätande syror orsakar karies, blir den naturliga frågan: Hur kan jag själv undvika att dessa syror bildas? Svaret är: Undvik sötsaker, undvik att småäta mellan måltiderna, borsta tänderna regelbundet med fluortandkräm och var noga med att hålla rent de tandytor som ligger an mot varandra. Det sker bäst med mellanrumstandborstar. En annan viktig åtgärd att tidigt stoppa karies är regelbundna tandhälsokontroller. Det som inte ögat ser avslöjas med röntgen.
Med rengöring mellan tänderna och fluorbehandling kan påbörjade kariesangrepp avstanna utan att behöva lagas.

Behandla

Om tanden behöver lagas försöker tandläkaren behålla så stor del av tanden som möjligt. Tandlagning vid karies kan enkelt beskrivas i två steg:

  • Ta bort den skadade delen av tanden.
  • Fylla hålet med tandfyllnadsmaterial.

Vanligast är att tandläkaren använder en borr för att ta bort den skadade delen av tanden. Behandlingen går i regel snabbt och ger sällan obehag. Självklart kan du välja om du vill bedöva den tand som lagas. När hålet är rengjort från skadad vävnad fylls hålet med ett tandfyllnadsmaterial Nej, inte amalgam – det är sedan länge ur modet. Idag använder vi plastkomposit som färgmässigt inte avslöjar att tanden är lagad. Porslin är ett annat tandlagningsmaterial.
Är skadan är mycket stor kan det vara bättre att ta bort tanden än att göra en lagning.

Följ upp

När tanden är lagad och tuggförmågan återställd kan det lämpligen bli en vändpunkt – dags att börja med regelbundna tandhälsokontroller.
Vid dessa kontroller följer vi upp tidigare behandlingar och kan tidigt förebygga kommande tandproblem. Om en tandfyllning mot all förmodan skulle lossna mellan kontrollerna är det angeläget att genast kontakta oss.

Han besegrade Nils Dacke, men inte sina munbakterier

Gustav Vasa ”Riksbyggaren” grundade Sverige, men raserade sina tänder. Vår store riksbyggare var mycket förtjust i sötsaker, en nymodighet på den tiden som engelsmännen tog till Europa från Västindien. Kungen njöt av snasket, men borstade han någonsin tänderna? Följande klipp ur SO-rummet, skrivet av Carsten Ryytty, SO-lärare och författare, är en god illustration till 1600-talets munhygien.

”Den 27 februari 1946 öppnades Gustav Vasas kista för historiker och andra vetenskapsmän. Skelettresterna visade att Gustav Vasa varit kraftigt byggd med stora fötter, men påtagligt små händer. För sin tid var han ganska lång, cirka 174 centimeter. Tänderna var inte mycket att hurra för. Kungen saknade nästan helt tänder i vänstra överkäken och i underkäken. Gustav Vasa var otroligt förtjust i sötsaker i yngre år. Det resulterade i tandinflammationer som inte bara förstörde hans tänder utan även gjorde så att kungens käkben angreps. Inflammationerna i käkbenet måste ha förorsakat svår värk. Undersökningen av det gustavianska gravkoret i Uppsala avslöjade också att kungen hade varit lomhörd och dragits med en kronisk beninflammation.”

 

Fredrik Wennerlund, Tandläkare


Du har just läst ett avsnitt i tandläkare Fredrik Wennerlunds utbildningsserie Muniversitetet. Fredrik utbildar nya och gamla patienter i kroppens mest fascinerande organ: Munnen. Fortsättning följer!

TIDIGARE LEKTIONER


LEKTION 9: IMPLANTAT


LEKTION 8: PROTETIK


LEKTION 7: TILLBAKABLICK


LEKTIONSUPPEHÅLL : GOD JUL


LEKTION 6: HÅLLBAR TANDVÅRD


LEKTION 4: TANDLOSSNING


LEKTION 3: ÄLDRETANDVÅRDEN


LEKTION 2: UNDERSÖKNINGEN


LEKTION 1: TUGGANDET DEL 2


LEKTION 1: TUGGANDET