Kontakta oss
LEKTION 8:

Protetik



Vilka tandproblem du än har, kan de lösas med individuellt utformad protetik för just dina behov, krav och förväntningar. Protetik är kronor, broar, skalfasader, implantat och lösa proteser och allt annat som kräver medverkan av ett ”labb”, alltså ett tandtekniskt laboratorium.

Min roll som tandläkare är – efter en inledande undersökning och diagnos – att föreslå en individuell protetisk lösning på ditt tandproblem, samråda med dig och få ditt godkännande av förslaget.  Därefter tar jag fram en elegant, individuell och hållbar lösning på problemet i samarbete med ett tandtekniskt laboratorium. Kommunikation tandläkare-labb sker numera direkt, snabbt och effektivt bl.a. med ord och bild via GDPR-säkra dataprogram under arbetets gång.

Stabilisering av bettet

Under vårt liv sker små och stora förändringar i tändernas inbördes positioner. Tändernas bettytor slits och patienterna vill få nya kronor.  Men om inte bettet dessförinnan stabiliseras, kommer också de nya kronorna att slitas ner på samma sätt. Jämför med en bils framdäck som är blankslitna endast på ena halvan av slitytan. Om man inte korrigerar hjulinställningen innan man sätter på nya däck, kommer misstaget att upprepas. Spänningar och smärta i käkarna orsakas inte sällan av bettytor som inte längre möter varandra på rätt sätt. Orsakas min huvudvärk av ett ostabilt bett?

Lagningsmaterial

Protetik är en stor ”verktygslåda” som är under ständig påfyllnad av nya och bättre material och metoder. Utvecklingen fram till dagens tandlagning och tandersättning med porslin, komposit och titanimplantat har gått via ett stort antal material och tekniker; från amalgam, guld, jacketkronor och olika metallkeramiker. Komposit är ett plastmaterial som lämpar sig utmärkt till mindre lagningar vid karies, medan stora kompositfyllningar inte är det bästavalet i det längre perspektivet. Här är olika typer av porslinsersättningar att föredra.

Porslin, men inte till te-servis

Kronor i porslin kan vara gjorda av porslin genomgående. De kan också ha ett skelett av extra stark keram med en polerad yta som liknar tänderna omkring. Keramiska material brukar hålla mycket bra. Tandbroar görs ofta av porslin uppbyggt på ett metallskelett. På senare år har metallen i tandbroarna ersatts av zirkonium, som är hållfastare än traditionella metallskelett. En annan populär metod att laga tänder är bonding, som kan översättas med klistring. De supertunna fasaderna, för att ta ett exempel, klistras på framtänderna.

Stenåldersmänniskor gick till tandläkaren

”Fyndet av två stycken 13 000 år gamla tänder med tydliga hål och skrapmärken tyder på att tandvård förekom redan under stenåldern. Upptäckten har fått forskare att dra slutsatsen att människor redan under stenåldern lagade sina tänder. När den sjuka tanden väl rengjorts ordentligt avlägsnades den infekterade vävnaden i mitten med hjälp av de stenredskap man hade tillgång till.  Till sist täcktes hela området omkring tanden med bitumen – en klibbig, tjärliknande massa, som man i dag använder för att göra asfalt.”

Under den rubriken på Illustrerad Vetenskap Historia på nätet publiceras en artikel daterad 19 april 2017, författad av Nanna Apergis.

Med största respekt för mina kollegor för 13 000 år sedan, måste jag ändå konstatera att tandvården förbättrats sedan dess!

P.S. Tack till företaget Dalatrappen som lånade ut bilden på trappan. Tandvård och husrenovering har vissa likheter.  D.S.

 

 

 

 

 

 

Fredrik Wennerlund, Tandläkare


Du har just läst ett avsnitt i tandläkare Fredrik Wennerlunds utbildningsserie Muniversitetet. Fredrik utbildar nya och gamla patienter i kroppens mest fascinerande organ: Munnen. Fortsättning följer!

TIDIGARE LEKTIONER


LEKTION 9: IMPLANTAT


LEKTION 7: TILLBAKABLICK


LEKTIONSUPPEHÅLL: GOD JUL


LEKTION 6: HÅLLBAR TANDVÅRD


LEKTION 5: KARIES


LEKTION 4: TANDLOSSNING


LEKTION 3: ÄLDRETANDVÅRDEN


LEKTION 2: UNDERSÖKNINGEN


LEKTION 1: TUGGANDET DEL 2


LEKTION 1: TUGGANDET