Kontakta oss
LEKTION 9:

IMPLANTATNu skruvar vi upp servicenivån. Det är med glädje och stolthet jag nu kan erbjuda en viktig utveckling av vår service. Totala implantatbehandlingar här i Åsa – från det kirurgiska ingreppet av titanskruven till färdig tand med återställd tuggförmåga och ursprungligt utseende.

Att hela implantatbehandlingen nu kan ske på plats i Åsa betyder att ingen längre behöver åka till Göteborg eller Varberg för det kirurgiska ingreppet. Berätta gärna detta för vänner och bekanta! Bengt Lewin, Specialisttandläkare i tandlossningssjukdomar och implantatkirurgi och jag har återupptagit ett samarbete som startade 20 år tillbaka i tiden. Bengt kommer från och med 2019 till oss i Åsa och opererar in titanskruven som vi, sedan implantatet läkt in, bygger tanden eller tänderna på. För patienter som förlorat en eller flera tänder är konstgjorda tänder byggda på titanimplantat ett hållbart alternativ livet ut under förutsättning att de sköts väl.

Betydelsen av många tänder

I tidigare lektioner har jag belyst tändernas viktiga roll både för kroppens hälsa och för vårt självförtroende. Matsmältningen börjar med tuggandet. Fungerar tuggandet dåligt hamnar dåligt tuggade eller o-tuggande matbitar i mag-tarmsystemet, något som kan ge matsmältningsstörningar. Alternativet är att äta ”färdigtuggad” mat (puréer, gröt, soppor, pastejer) som inte kräver aktivt tuggande. Men då missar man en viktig funktion; tuggandet som ”blodpump” till hjärnan. Svenska studier har visat att personer som inte kan tugga rejält har en ökande risk för glömska och demens. (”Tuggande minskar risken för demens.” Professor Mats Trulsson i SVT Nyheter 4 okt 2012.)

Hade Mona Lisa tandproblem?

Tappade, skadade eller ofräscha tänder gör människor obekväma och tvingar dem att ”le utan att le”. Spekulationerna om Leonardo da Vincis porträtt av den gåtfullt leende Mona Lisa är många. En fråga forskarna ställt är om Mona Lisa måhända hade fula tänder eller rent av tandluckor. Vi lär aldrig få veta sanningen. En sanning vågar jag dock stå för: En välvårdad, frisk och skön mun är en vinnare både på arbetet och i andra sammanhang. Att våga le, skratta, sjunga och prata i sällskap med andra är personutvecklande och en viktig dimension av livet.

Åter till implantatbehandling

Med implantat är det viktigt att du sköter din munhygien, så att du inte råkar ut för infektioner. Som med alla behandlingar kan det finnas skäl att avråda från implantatbehandling; dålig allmänhälsa, bristande samarbete patient-tandläkare och orimliga förväntningar. Det är viktigt att patienten är väl informerad innan behandlingen påbörjas. Om du är intresserad av en allt-i-allt implantatbehandling här i Åsa är du välkommen att ta kontakt med oss för undersökning, prisförslag och diskussion om behandlingen.

Fredrik Wennerlund, Tandläkare


 

Implantat skiss.

Implantat från Straumann och Nobel

Tandimplantat

Tandimplantat – monteringsskiss


Implantat röntgenbild

Du har just läst ett avsnitt i tandläkare Fredrik Wennerlunds utbildningsserie Muniversitetet. Fredrik utbildar nya och gamla patienter i kroppens mest fascinerande organ: Munnen. Fortsättning följer!

Tidigare lektioner


LEKTION 8: PROTETIK


LEKTION 7: TILLBAKABLICK


LEKTIONSUPPEHÅLL: GOD JUL


LEKTION 6: HÅLLBAR TANDVÅRD


LEKTION 5: KARIES


LEKTION 4: TANDLOSSNING


LEKTION 3: ÄLDRETANDVÅRDEN


LEKTION 2: UNDERSÖKNINGEN


LEKTION 1: TUGGANDET DEL 2


LEKTION 1: TUGGANDET