Kontakta oss
LEKTION 1:

Tuggandet Del 2



När vi sätter tänderna i ett äpple använder vi först framtänderna för att komma åt fruktköttet. Med tungans hjälp förflyttar vi sedan tuggan till bakre delarna av tandraderna där äppelbiten tuggas för att så småningom svälja. Tuggandet har en annan viktig funktion (utöver att tugga sönder födan), nämligen att öka blodflödet till hjärnan. Kan det finnas ett samband mellan dåliga tänder och dåligt minne?
Tandproblem och demens

SVT Nyheter publicerade den 4 oktober 2012 en intervju med professor Mats Trulsson på institutionen för odontologi vid Karolinska Institutet. Så här sa han bl.a.:

”En ny svensk studie kopplar förmågan att tugga till minskad risk för demens.

Även i tidigare studier har forskare sett att just tandlöshet tycks påverka våra möjligheter att bevara våra hjärnfunktioner. Teorin är att om du saknar tänder så tuggar du mindre, och det leder till att blodflödet till hjärnan minskar. Vi blir äldre och äldre idag och i ålderdomen får fler problem med försämrat minne, beslutsfattande och problemlösning. Forskning kring dessa kognitiva funktioner blir alltså ett allt viktigare område – men hittills har man inte kunnat slå fast teorin om tuggfunktionen.

Svenska forskare reder ut frågan

"Det behöver inte bara vara det att tuggandet ökar blodflödet till hjärnan även om det låter rimligt. Man kan jämföra det med konditionsträning som också ger bättre blodcirkulation och därmed bättre kognitiv förmåga. Men det kan också vara så att tandlöshet leder till depression, som i sin tur försämrar hjärnans funktioner"

säger professor Mats Trulsson på institutionen för odontologi vid Karolinska Institutet.

"Om du går till tandläkaren och fixar dina problem med tuggförmågan så kan det hjälpa dig till en bättre kognitiv förmåga – som bättre minne och intelligens"

säger Mats Trulsson.

Sammanfattning av Lektion 1
  • Att kunna tugga ordentligt är till nytta för smakupplevelse och matsmältning, men tuggandet ökar också blodförsörjning till hjärnan.
  • Att kunna tugga ordentligt är till nytta för smakupplevelse och matsmältning, men tuggandet ökar också blodförsörjning till hjärnan.
  • Att det utvecklats ett samarbete mellan tandvård och neurologi är ett gott exempel på nödvändig, framgångsrik gränsöverskridande forskning.
  • Allt hänger samman!

Fredrik Wennerlund, Tandläkare


Du har just läst ett avsnitt i tandläkare Fredrik Wennerlunds utbildningsserie Muniversitetet. Fredrik utbildar nya och gamla patienter i kroppens mest fascinerande organ: Munnen. Fortsättning följer!

TIDIGARE LEKTIONER


LEKTION 9: IMPLANTAT


LEKTION 8: PROTETIK


LEKTION 7: TILLBAKABLICK


LEKTIONSUPPEHÅLL : GOD JUL


LEKTION 6: HÅLLBAR TANDVÅRD


LEKTION 5: KARIES


LEKTION 4: TANDLOSSNING


LEKTION 3: ÄLDRETANDVÅRDEN 


LEKTION 2: UNDERSÖKNINGEN


LEKTION 1: TUGGANDET